Kennismaken met Dame Jeanne

Over ons vakmanschap

Bier transformeren tot een smaakvolle mousserende aperitiefdrank is geen sinecure. Dat weten we bij Dame Jeanne maar al te goed, want we hebben ons net gespecialiseerd in het klaren en ontgisten van brut bieren volgens de traditionele methode (méthode champenoise). 

Bier champagniseren is een uiterst precies procedé en de meeste brouwers verklaren ons gek. Bij deze brut bieren worden er bij de hergisting op fles immers dubbel zoveel suikers vergist als gebruikelijk wat het risico op exploderende flessen aanzienlijk vergroot. Een uitdaging van formaat dus en eentje waar best wat vakmanschap, kennis en geduld komt kijken.

De kennis om schuimwijnen te produceren hebben we al een tijdje op zak. Vroeger maakten we bij Dame Jeanne immers al mousserende wijnen en we gaven er zelfs workshops over. In 2012 beslisten we echter om over te schakelen op de productie van brut bieren. Daarvoor gingen we ten rade bij het oenologisch centrum voor Champagne in Epernay en brouwer Marc Struyf van microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos om nadien nog jarenlang te experimenteren voor we de eerste kurk deden knallen.
 

Uitgekiende recepten

Het is niet alleen het productieproces, maar ook de zorgvuldige selectie van hop en gistsoorten die de aroma’s en smaken van onze brut bieren bepalen. Via een doordachte selectie van ingrediënten trachten we de typische smaken van schuimwijnen in het bier te brengen zonder de kenmerkende bier- en hopsmaak te verdringen. 

Ook het gebruik van natuurlijke champagnegist speelt een belangrijke rol. Die doet de drank namelijk parelen wat resulteert in een bijzondere beleving. 

Voor elk van onze brut bieren hebben we dus uiterst zorgvuldig de juiste hop- en gistsoorten geselecteerd en we kiezen ook bewust voor een hergisting op fles gedurende minstens 3 maanden. Enkel zo kunnen we een evenwichtige balans tussen sprankelende bubbels, smakencomplexiteit en rondeur en een lichte bittere afdronk garanderen.
 

Een sterk sociaal engagement

In 2015 moesten we op zoek naar een nieuwe productieruimte. De keuze voor de sociaal economische zone Perron Noord in Brasschaat was snel gemaakt. Bij Dame Jeanne geloven we immers sterk in de kracht van maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Enkele stappen in ons productie- en verpakkingsproces worden met de grootste zorg uitgevoerd door mensen met een beperking. De Dame Jeanne brut bieren zijn dus niet alleen puur Belgisch en ambachtelijk, maar ook sociaal verantwoord geproduceerd!
 

Tip voor een originele uitstap

In café Perron Noord in Brasschaat kan u de Dame Jeanne brut bieren komen degusteren. U kan deze culinaire pitstop trouwens ook combineren met een originele sportieve activiteit. Spoorfietsen langs de 10 kilometer lange historische spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat voert u langs prachtige natuurtaferelen en ook recht naar het militair vliegveld waar café Perron Noord gevestigd is. Zo combineert u een uitstap in de natuur met een culinaire ontdekking én u steunt meteen het sociaal project van Perron Noord.